Newsletter

Bewelcome nieuwsbrief maart 2013

Beste %anonymous%, hieronder vind je de meest recente nieuwtjes van BeWelcome: Nieuws van onze ontwikkelaars

Dankzij drie nieuwe softwarereleases in 2013 werd de gebruikerservaring met BeWelcome verbeterd. Een belangrijke verandering heb je misschien al gemerkt: de gelinkte groepen. Dit betekent dat als je lid bent van een groep (bijv. Parijs), je deze nu kunt linken met een andere groep waarvan je lid bent (bijv. Frankrijk). Gebruik deze tool met verstand en aarzel niet om de groepsadministrator(en) te contacteren als je niet zeker bent. Een andere verandering heeft te maken met privacy, voor velen een belangrijk gegeven. Je kan nu de zichtbaarheid van je berichten zelf beheren. Als standaardwaarde zijn vanaf nu alle groepsberichten enkel zichtbaar voor leden van die groep, en alle forumberichten kunnen enkel door leden van BeWelcome gezien worden die ingelogd zijn. Je kan er natuurlijk voor kiezen deze waarde te veranderen.

Verschillende mensen hebben de softwareontwikkelaars gevraagd of er een roadmap bestaat met nieuwe aanpassingen en wanneer sommige langverwachte veranderingen eindelijk beschikbaar zullen zijn. Het goede nieuws is dat het softwareteam druk bezig is met het ontwikkelen van de meestgevraagde mogelijkheden. Voor andere veranderingen vragen we nog wat geduld.

  • De volgende softwarerelease zal vooral betrekking hebben op taal. We zullen gebarentalen toevoegen en het gebruiken van talen verbeteren (bijvoorbeeld om een taal te vinden die je spreekt maar niet kunt schrijven).
  • Daarna worden de locatieproblemen aangepakt, zodat het eenvoudiger wordt om de locatiezoekfunctie te gebruiken. Bovendien staat er ook een activiteitentool op het programma.
  • Op langere termijn willen we de hele website verbeteren door de code te migreren naar een nieuw platform. We hopen dat hierdoor de ontwikkeling van de website versneld wordt.

Unconferences/Onconferenties: Waar grote ideeën vaak onstaan

In de zakenwereld is er een gezegde dat de beste ideeën ontstaan tijdens een informele koffiepauze. Dat is de basis van de idee achter “onconferenties” waar meetings werden georganiseerd door deelnemers die van de platgetreden wegen wilden afstappen: geen hoge inschrijvingsgelden, gesponsorde presentaties of hiërarchische structuren. Op een onconferentie zijn het de deelnemers die aan het begin van de bijeenkomst beslissen wat er op de agenda staat. Iedereen kan tijd en een ruimte opvragen om over een bepaald onderwerp te praten, waardoor er open gesprekken ontstaan in plaats van een speech van één individu. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onconferentie)

BeWelcome past dit concept al sinds haar ontstaan toe en hield zijn eerste onconferentie in januari 2007. Er staan een aantal onconferenties van BeWelcome op het programma voor 2013 zodat belangrijke verbeteringen voor de gemeenschap kunnen doorgevoerd worden.

Op 1, 2 en 3 maart werd er een onconferentie georganiseerd en gehouden bij BeWelcome-lid guaka in Brussel. De deelnemers spraken over veiligheidsaspecten, BeWelcome-groepen en forumstructuur, en een nieuw beslissingsproces binnen BeWelcome. De notulen zijn beschikbaar op de wiki van BeWelcome.

De volgende onconferentie vindt plaats op 6 en 7 april in Bamberg, Duitsland. Meer details vind je op de wikipagina van de 2de Onconferentie 2013 waar je je ook kunt inschrijven.

Als je zin hebt om zelf een onconferentie voor BeWelcome te organiseren, kan je meepraten in de betreffence forumconversatie.

Beslissingen nemen in BeWelcome: Laat je stem horen en lever je democratische bijdrage

BeWelcome is een democratisch gastvrijheidsnetwerk. Dit betekent dat wij onze leden de mogelijkheid bieden om op een democratische manier over nieuwe ontwikkelingen en fundamentele veranderingen mee te beslissen. Het huidige beslissingmodel in BeWelcome was een belangrijke stap in de goede richting, maar zorgde tegelijkertijd voor verwarring en frustraties omdat het zo moeilijk was om het in de praktijk te gebruiken. Daarom werd een nieuw voorstel voor een beslissings- en suggestieproces ontwikkeld met een duidelijker proces, tijdsplanning, verantwoordelijkheden en tools. Het is een proces dat onze gemeenschap toelaat om oplossingen en prioriteiten vast te leggen.

We kijken uit naar je reacties en suggesties op de wikipagina, je kan ook reageren op de forumdiscussie. Je kan ook alternatieve voorstellen doen in deze forumdiscussie. Als er geen algemene overeenstemming kan gevonden worden, zullen alle BeWelcome-leden gevraagd worden om te stemmen op verschillende voorstellen.

Succesvolle schenkingscampagne: Dank u!

We hebben onlangs de schenkingsmeter van de voorpagina van BeWelcome gehaald. Dit is goed nieuws, want het betekent dat we ons jaarlijks schenkingsdoel van 1.260 Euro voor het beheren van de website van BeWelcome behaald hebben.

Hartelijk dank voor jullie vrijgevigheid! Jullie steun maakt het mogelijk voor ons om BeWelcome te beheren zonder de noodzaak om externe sponsoring of reclame te hebben.

Als je meer wenst te weten over wat wij met de schenkingen doen, kijk dan op onze financiële pagina.

Gedragscode voor vrijwilligers

BeWelcome wordt volledig door vrijwilligers in stand gehouden. Niemand wordt betaald en vrijwilligers besteden veel van hun vrije tijd met het helpen groeien van onze gemeenschap. Of het nu programmeren is, vertalen, meetings organiseren, praten over de toekomst van BeWelcome op onze fora of andere leden helpen … vrijwilligers zijn de hoeksteen van deze gemeenschap!

Om met elkaar op een respectvolle manier om te gaan, hebben wij een “Gedragscode voor vrijwilligers” opgesteld, een reeks richtlijnen die vrijwilligers kunnen helpen in hun interactie met andere vrijwilligers en leden van BeWelcome. Dit zijn geen regels of redenen om vrijwilligers te bestraffen, maar constructieve hulp om oplossingen te vinden. Als leden problemen hebben met een vrijwilliger, kunnen zij zich wenden tot de respectievelijke teamcoördinatoren of tot het dagelijks bestuur.

BeVolunteer heeft een nieuw thuis

BeWelcome wordt beheerd door een vereniging zonder winstoogmerk genaamd BeVolunteer. In het verleden was dit een moeilijk te begrijpen concept aangezien BeVolunteer enkel terug te vinden was op de BeWelcome-wiki. We zijn blij te mogen melden dat vanaf nu alle info over BeVolunteer teruggevonden kan worden op www.bevolunteer.org.

Word actief

We wensen je leuke vakanties, veel nieuwe reizen en leuke hostingervaringen met BeWelcome toe!